Jaterní a plicní metastázy kolorektálního karcinomu – zkušenosti Chirurgické kliniky FN v Plzni - Třeška, Vladislav; Vodička, Josef; Špidlen, Vladimír; Skalický, Tomáš; Fichtl, Jakub; Šimánek, Václav; Šafránek, Jarmil; Sutnar, Alan; Brůha, Jan (Rozhledy v chirurgii, 2013)
Úvod: Jaterní a plicní metastázy kolorektálního karcinomu se vyvinou přibližně u 20–70 %, resp. u 10–22% nemocných s kolorektálním karcinomem. Otázka jejich optimální léčby je stále předmětem mnoha diskuzí. Cílem práce proto bylo zhodnocení výsledků chirurgické léčby v rámci multimodálního léčebného postupu. Materiál a metodika: V letech 2002–4/2013 jsme řešili celkem 30 nemocných s oběma typy metastáz kolorektálního karcinomu. Průměrný věk nemocných byl 62,8 ? 10,7 roku. U 19 nemocných se jednalo o metachronní a u 11 pak o synchronní metastázy. U metachronních metastáz předcházely jaterní metastázy ve 14 případech plicním a plicní metastázy pak byly diagnostikovány před jaterními u 5 nemocných. U sedmi nemocných se oba typy metastáz vyskytly současně. Jaterní resekci jsme provedli u 23, radiofrekvenční ablaci (RFA) u 7 nemocných. U 15 nemocných s plicními metastázami byla provedena laserová metastasektomie, u 14 pak plicní resekce a u jednoho nemocného RFA ložisek. U 25 nemocných jaterní výkon předcházel výkonu plicnímu. 73,3 % nemocných mělo následnou adjuvantní onkologickou léčbu. Výsledky: Do 30 dní po operaci zemřel 1 nemocný (3,3 %) na aktinomykotickou sepsi komplikovanou infekcí methicillin rezistentním stafylokokem. Morbidita souboru činila 10 % K recidivě metastáz v játrech došlo u 6 nemocných, u všech byla provedena RFA. Medián celkového a bezpříznakového přežívání nemocných po primární operaci metastáz byl 6,9, resp. 1,1 roku. Závěr: Chirurgická léčba je jedinou alternativou v rámci multimodální léčby nemocných s jaterními a plicními metastázami kolorektálního původu, která nabízí nemocným dobré dlouhodobé výsledky.
Keywords: Regression Analysis; dospělí; Kaplan-Meier Estimate; kolorektální nádory; Female; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; Kaplanův-Meierův odhad; nádory plic; Colorectal Neoplasms; Catheter Ablation; chirurgie operační; časové faktory; Time Factors; lidé; nádory jater; Survival Analysis; katetrizační ablace; regresní analýza; Treatment Outcome; retrospektivní studie; Liver Neoplasms; Male; Aged; analýza přežití; Lung Neoplasms; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; Retrospective Studies; Surgical Procedures, Operative; Middle Aged; Humans