Mechanika dýchání u pacientů s chronickým plicním onemocněním - Zatloukal, Jakub; Neumannová, Kateřina; Lošťáková, Vladimíra (Studia pneumologica et phtiseologica, 2013)
Práce popisuje fyziologický dechový stereotyp a uvádí metody a techniky pro jeho vyšetření, které je možné využít v běžné klinické praxi. Je zde hodnocen dechový stereotyp chronických plicních onemocnění s ohledem na přítomnost obstrukční nebo restrikční ventilační poruchy a jsou zde shrnuty dostupné rehabilitační postupy pro úpravu změněné dechové mechaniky.
Keywords: lidé; chronická obstrukční plicní nemoc; Pulmonary Disease, Chronic Obstructive; mechanika dýchání; Respiratory Mechanics; diagnostické techniky dýchacího ústrojí; Rehabilitation; Diagnostic Techniques, Respiratory System; rehabilitace; Humans