Farmakoterapie v urologii u pacientů ve vyšším věku - Romžová, Miroslava (Urologie pro praxi, 2013)
Převládajícím urologickým problémem u geriatrických pacientů jsou symptomy dolních močových cest (LUTS). Nejčastěji zahrnují inkontinenci, nestabilitu detruzoru nebo benigní hyperplazii prostaty. Každodenní fungování staršího pacienta je těmito potížemi afektováno, a tím se snižuje kvalita jeho života. Pomoc je mnohdy svízelná. Řešením by mohla být farmakoterapie. Avšak vzhledem k užívání mnoha léčiv na jiné zdravotní potíže je zde vysoká pravděpodobnost vzniku nežádoucích účinků. Proto je potřeba každého takového pacienta posoudit individuálně a postupovat velice obezřetně.
Keywords: imipramin; symptomy dolních močových cest; Muscarinic Antagonists; Lower Urinary Tract Symptoms; desmopresin; Urinary Incontinence; lidé; blokátory kalciových kanálů; mužské urogenitální nemoci; 5-alpha Reductase Inhibitors; antagonisté muskarinových receptorů; Imipramine; Humans; estrogeny; alfa-1-adrenergní receptory - antagonisté; hyperplazie prostaty; Estrogens; fytoterapie; Male; Aged; Male Urogenital Diseases; Calcium Channel Blockers; inkontinence moči; Cholinergic Antagonists; kombinovaná farmakoterapie; inhibitory 5-alfa-reduktasy; Deamino Arginine Vasopressin; lidé středního věku; Prostatic Hyperplasia; Adrenergic alpha-1 Receptor Antagonists; senioři; mužské pohlaví; Middle Aged; cholinergní antagonisté; Drug Therapy, Combination; Phytotherapy