Možnosti využití dat získaných z internetu v kinantropologickém výzkumu na příkladu studie o vztahu školáků k tělesné výchově - Červinka, Pavel (Česká kinantropologie, 2013)
V článku se zabýváme řešením tří problémů – možným využitím internetu při výzkumu v pedagogické kinantropologii, příčinami vzniku negativního vztahu školáků a studentů k tělesné výchově, společně se zkoumáním, jakou přijímají strategii řešení tohoto záporného vztahu. Data byla získána účelovým výběrem pomocí zadání slovních spojení typu „nenávidím tělesnou výchovu“ vyjadřujících negativní vztah k tělesné výchově do internetových vyhledávačů. Soubor takto získaných příspěvků, publikovaných na různých webových stránkách, byl dále analyzován, přičemž příspěvky neodpovídající stanoveným kritériím byly vyřazeny. Dále jsme pracovali pouze s 83 validními příspěvky. Ty byly podrobeny analýze obsahu a komparativní analýze a na základě výsledků analýz rozděleny do šesti skupin, definovaných na základě výskytu společných znaků, vyjadřujících příčinu vzniku záporného vztahu k tělesné výchově a do tří skupin v případě přijaté strategie řešení tohoto problému. Z šetření zkoumané skupiny 83 probandů s negativním vztahem ke školní tělesné výchově vyplynulo, že existuje z pohledu příčiny a chování několik přesně definovatelných skupin. Nejpočetnější, celých 32,5 % souboru, byla skupina žáků, kteří sice aktivně sportují, ale přesto se u nich utváří negativní vztah k tělesné výchově, což je dáno ob - sahem kurikula, výkonovou motivací anebo osobností učitele. Uvedený způsob získání dat ukázal, že lze data získaná na internetu s určitými výhradami a nedostatky použít k výzkumu v pedagogické kinantropologii.
Keywords: Female; dítě; negativní vztah k tělesné výchově; ženské pohlaví; Physical Fitness; tělesná výkonnost; Adolescent; důvody negace tělesné výchovy; Physical Education and Training; lidé; Judgment; školy; Schools; analýza dat z internetu; Male; Internet; mínění; školáci; Child; pedagogicko-kinantropologický výzkum; mužské pohlaví; internet; mladiství; tělesná výchova; Humans