Psychický vývoj kojenců a batolat: vývojové problémy a poruchy v raném věku (II) - Sobotková, Daniela; Dittrichová, Jaroslava (Pediatrie pro praxi, 2013)
První tři roky života jsou obdobím rychlých vývojových změn, což přináší obtíže při určování, jaké chování je ještě normální a jaké již není. I přes toto úskalí je potřebné včasné rozpoznání možných poruch, aby byla odborná pomoc dítěti a rodičům zahájena co nejdříve, neboť v raném věku je nejefektivnější. Pediatr či dětský neurolog nemohou většinou psychické či neuropsychické poruchy v tomto raném období života sami diagnostikovat, ale mohou rodičům nabídnout vyšetření u specialisty (psycholog, psychiatr), který pak případně navrhne vhodný terapeutický postup. Článek má dětským lékařům pomoci při takovémto rozhodování v případě podezření na některou z možných poruch, jako jsou vývojové opoždění a mentální retardace, dětský autismus, emoční problémy a poruchy. Výhledově by bylo potřebné, aby pediatři při preventivních pediatrických prohlídkách měli k tomuto účelu vhodné standardizované screeningové metody a zlepšila se dostupnost specializované psychologické péče pro děti raného věku a jejich rodiče.
Keywords: Affective Symptoms; dětská psychiatrie; vývojové poruchy u dětí; stupeň závažnosti nemoci; Child; Severity of Illness Index; mentální retardace; Humans; Infant; Child, Preschool; afektivní symptomy; Developmental Disabilities; dětská psychologie; komunikace; Intellectual Disability; vývoj dítěte; Child Development; Autistic Disorder; předškolní dítě; Stress Disorders, Post-Traumatic; posttraumatická stresová porucha; úzkostné poruchy; Anxiety Disorders; kojenec; Communication; dítě; lidé; autistická porucha; Child Psychiatry; Psychology, Child