Perspektivy mužské antikoncepce - Driák, Daniel; Švandová, Ivana (Časopis lékařů českých, 2013)
Principem supresivních metod mužské antikoncepce je potlačit tvorbu spermií a jejich funkce hormonálními, chemickými, fyzikálními, imunologickými nebo jinými postupy. Z hormonálních metod se nejperspektivněji jeví steroidní blokáda spermatogeneze. Lze očekávat, že se první mužskou hormonální antikoncepcí v horizontu 10 let stanou injekce nebo implantáty, avšak „mužská pilulka“ se podle všeho v blízké budoucnosti realitou nestane. Blokáda kalciových kanálů prostřednictvím farmakologických inhibitorů se zdá být dalším perspektivním mechanismem inhibice spermatozoidálních funkcí. Na základě výsledků výzkumu posledních dvou desetiletí by mohla být rovněž dosažitelná metoda „reverzibilní vazektomie“.
Keywords: reverzibilní vazektomie; Gossypol; progestiny; Vasalgel; Androgens; Contraceptive Agents, Male; testosteron; lidé; blokátory kalciových kanálů; mužská antikoncepce – reverzibilní vazektomie; kontraceptiva mužská; blokáda kalciových kanálů; Humans; alternativní metoda k vazektomii; antagonisté androgenů; Male; gossypol; Calcium Channel Blockers; Progestins; Androgen Antagonists; suprese spermiogeneze; Testosterone; mužské pohlaví; androgeny; Tripterygium; Spermatogenesis; spermatogeneze