Obtížná diferenciální diagnostika maligního melanomu – kazuistiky - Třešková, Inka; Pizinger, Karel; Kacerovská, Denisa; Bursa, Vlastimil; Kydlíček, Tomáš (Rozhledy v chirurgii, 2013)
Maligní melanom je jedním z nejzhoubnějších nádorů. Pokud je diagnostikován ve svém počátečním stadiu, je prognóza onemocnění příznivá. Zásadní význam má proto včasná diagnostika, odeslání nemocného do specializovaného centra a včasné chirurgické odstranění nádoru. Cílem sdělení je upozornit na mnohdy obtížnou diagnostiku a diferenciální diagnostiku maligního melanomu. Autoři popisují vzácný případ maligního melanomu u jedenáctileté dívky, zanedbaný nález maligního melanomu u mladého muže, obtížnou diferenciální diagnostiku maligního melanomu a případ mnoho let rostoucího maligního melanomu vzniklého na podkladě kongenitálního névu. Incidence maligního melanomu celosvětově roste, je tedy nutné tuto diagnózu mít na vědomí při vyšetřování nemocných a nálezech suspektních lézí.
Keywords: výsledek terapie; Neoplasm Metastasis; Male; kožní manifestace; Herpes Zoster; Neoplasm Staging; Child; staging nádorů; dítě; Adult; Skin Manifestations; Diagnosis, Differential; příčina smrti; Aged; dospělí; mužské pohlaví; senioři; Treatment Outcome; Melanoma; lidé; herpes zoster; ženské pohlaví; Humans; diferenciální diagnóza; Diagnostic Errors; Female; metastázy nádorů; melanom; lidé středního věku; chybná diagnóza; Cause of Death; Middle Aged