Renální denervace sympatiku u závažné hypertenze a farmakoterapie ovlivňující aktivitu SNS - Teplan, Vladimír (Farmakoterapie, 2013)
Novou technikou v léčbě rezistentní hypertenze je denervace renálního sympatiku radiofrekvenční katetrizační ablací (RDN). Účinek je pozvolný, s maximem mezi 1–6 měsíci po výkonu. Je však nadále setrvalý a na základě výsledků současných studií i dlouhodobý. Zatím byla indikována u rezistentní hypertenze, kdy podání minimálně tří antihypertenzních léků včetně diuretika neupravilo závažnou hypertenzi a nemocný byl ohrožen rozvojem orgánového poškození spolu s kardiální a renální insuficiencí. Lze však očekávat, že i zde se indikační pole rozšíří a nemocní se závažnou medikamentózně nekorigovatelnou hypertenzí a současně sníženou renální funkcí by mohli být indikováni k ablační sympatektomii tak, aby mohli z výkonu dlouhodobě profitovat. V našich pilotních studiích byl tento nález při 12měsíčním sledování potvrzen. Současně jsme potvrdili, že je nutné individuálně podávat antihypertenzní farmakoterapii, především centrální blokátory sympatiku, protože u všech nemocných není pokles TK dostatečný.
Keywords: Cardiovascular Diseases; klinické zkoušky jako téma; Randomized Controlled Trials as Topic; Patient Selection; sympatektomie; Humans; lidé; krevní tlak; nemoci ledvin; lidé středního věku; Renal Artery; Kidney Diseases; Middle Aged; Hypertension; studie Symplicity HTN-3; rilmenidin; výběr pacientů; Clinical Trials as Topic; Female; Male; hypertenze; Sympathectomy; Antihypertensive Agents; mužské pohlaví; studie Symplicity HTN-2; Catheter Ablation; katetrizační ablace; antihypertenziva; multicentrické studie jako téma; randomizované kontrolované studie jako téma; ženské pohlaví; kardiovaskulární nemoci; studie Symplicity HTN-1; Tenaxum; oxazoly; Blood Pressure; sympatický nervový systém; Sympathetic Nervous System; Multicenter Studies as Topic; arteria renalis; Rilmenidine; Oxazoles