Gravidita a hemostáza - Hulíková, Mária (Aktuální gynekologie a porodnictví, 2013)
Fyziologická gravidita je sprevádzaná zmenami v lokálnej a systémovej koagulácii a fibrinolýze. Hemostáza zasahuje do procesu implantácie blastocysty a placentácie. Udržiava optimálne prekrvenie placenty, zabezpečuje rýchle a adekvátne zrážanie počas pôrodu. Mnohé koagulačné proteíny sú exprimované na začiatku embryonálneho vývoja a hrajú úlohu mimo koaguláciu v proliferácii a diferenciácii buniek. Mechanizmus regulácie v placente nie je dostatočne chápaný. Poruchy hemostázy sa podieľajú na peripartálnom krvácaní, gestačnom tromboembolizme a považujú sa za rizikový faktor neúspešnej reprodukcie a tehotenských komplikácií.
Keywords: dospělí; Placenta; těhotenství; Humans; placenta; Homeostasis; trombofilie; Thrombophilia; komplikace těhotenství; Risk Factors; Adult; Heparin, Low-Molecular-Weight; rizikové faktory; heparin nízkomolekulární; ženské pohlaví; Thrombosis; lidé; Pregnancy Complications; Pregnancy; trombóza; homeostáza; Female