Manažment hypertriacylglycerolémie z pohľadu najnovších odporúčaní Americkej endokrinologickej spoločnosti (The Endocrine Society) - Jackuliak, Peter; Avramovová, Miriam; Payer, Juraj (Forum diabetologicum, 2013)
Jedným z hlavných ovplyvniteľných rizikových faktorov at erosklerózy je aterogénna dyslipidémia charakterizovaná hypertriacylglycerolémiou, nízkymi hodnotami HDL-cholesterolu a prítomnosťou malých denzných LDL-častíc. Práve manažmentu porúch lipidového metabolizmu sa venujú rôzne odporučenia. V septembri 2012 aj Americká endokrinologická spoločnosť vydala svoje odporučenia k manažmentu hypertriacylglycerolémie.
Keywords: Fatty Acids, Omega-3; Dyslipidemias; Life Style; životní styl; Metabolic Syndrome; lidé; metabolický syndrom; statiny; Risk Factors; omega-3 mastné kyseliny; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; dyslipidemie; kombinovaná farmakoterapie; rizikové faktory; Hypertriglyceridemia; Fibric Acids; deriváty kyseliny fibrové; hypertriglyceridemie; Drug Therapy, Combination; Humans