Gravidita a diabetická retinopatia - skríning a liečba: kazuistika - Molnárová, Mária (Forum diabetologicum, 2013)
Tehotenstvo môže veľmi nepriaznivo ovplyvniť vznik alebo progresiu diabetickej retinopatie (DR). Ženy s diabe - tes mellitus (DM) v reprodukčnom veku by mali byť informované o riziku vzniku a progresie diabetickej retino - patie počas tehotenstva. Tiež by mali byť poučené o význame dobrej glykemickej kontroly diabetu a o očnom náleze pred počatím a počas tehotenstva. Očné vyšetrenie a laserová liečba DR by sa mala uskutočniť pred poča - tím a potom znovu v 1. trimestri gravidity. Ďalšie sledovanie a prípadne laserová liečba bude potom závisieť od prí - tomnosti/neprítomnosti zmien v zmysle DR a ich závažnosti. Prípad našej pacientky – plánovaná gravidita, zlepšenie glykemickej kontroly DM a laserová liečba DR pred poča - tím a počas gravidity umožnili pacientke stabilizáciu diabetickej retinopatie pred počatím, udržanie tzv. kľudoveho štádia DR a normálnej zrakovej funkcie počas celej gravidity, po pôrode až doteraz.
Keywords: dospělí; Female; makulární edém; laserová koagulace; diabetická retinopatie; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; Macular Edema; lidé; těhotenství; Treatment Outcome; prognóza; Pregnancy in Diabetics; Diabetes Mellitus, Type 1; Diabetic Retinopathy; komplikace těhotenství; Laser Coagulation; Prognosis; Pregnancy Complications; těhotenství při diabetu; Pregnancy; diabetes mellitus 1. typu; Humans