Pacientovo pojetí nemoci – přínos pro ošetřovatelskou praxi - Vachková, Eva (Profese online, 2013)
Cíl: Příspěvek seznamuje s prvním klinickým ověřením zkrácené české verze celosvětově nejrozšířenějšího dotazníku, který umožňuje diagnostikovat pacientovo pojetí nemoci – dotazníku IPQ-R (Moss-Morrisová et al., 2002). Studie si vytkla tři cíle: zhodnotit pacientovo pojetí nemoci na homogenním vzorku osob, zhodnotit interpretace výsledků sestrami včetně stanovení edukačních potřeb pacientů, zjistit názor sester na oprávněné použití dotazníku v rámci ošetřovatelské anamnézy. Metody: Zkrácená verze dotazníku IPQ-R-CZ (Brief) má 20 položek a má srovnatelné psychometrické parametry původní „dlouhé“ verze IPQ-R-CZ. Zjišťuje pět proměnných, které charakterizují pacientovo pojetí nemoci. Sledovaný soubor sestával ze 100 pacientů s převážně kardiovaskulárním onemocněním a pěti sester, které dotazníky administrovaly a podle klíče vyhodnocovaly. Výsledky: Klinické ověření ukázalo, že pro sestry bylo snadné na základě výsledků určit konkrétní oblast edukační potřeby. Závěr: Dotazník by mohl po dalších úpravách a ověřování na základě faktorové analýzy doplnit ošetřovatelskou anamnézu a stát se podkladem edukačního procesu u vybraných pacientů.
Keywords: Psychometrics; Medical History Taking; Male; emoce; anamnéza; statistika jako téma; Emotions; mužské pohlaví; průzkumy a dotazníky; Patient Education as Topic; Nursing Diagnosis; vzdělávání pacientů jako téma; pacienti; Patients; Health Status; lidé; psychometrie; ženské pohlaví; ošetřovatelská diagnóza; Humans; zdravotní stav; ošetřovatelská péče; Surveys and Questionnaires; Female; Statistics as Topic; Nursing Care