Akutní infarkt myokardu typu 2 následkem obstrukční spánkové apnoe - Szymanski, Filip M; Karpinski, Grzegorz; Platek, Anna E; Filipiak, Krzysztof J (Cor et Vasa (Brno), 2013)
Uvádíme zde případ 54letého, hlasitě chrápajícího obézního muže, který byl k hospitalizaci přijat pro typickou ischemickou bolest na hrudi se začátkem v časných ranních hodinách a pro vysoké hodnoty krevního tlaku. Na standardním 12svodovém EKG provedeném během příjmu byly přítomny elevace úseků ST ve svodech II, III, aVF, V1 a deprese úseků ST ve svodech I, aVL, V2–V4, avšak koronarografický nález byl bez přítomnosti ruptury plátu či eroze v epikardiální části koronárních tepen. Provedená polysomnografie potvrdila závažnou obstrukční spánkovou apnoi. V souladu s univerzální definicí infarktu myokardu byl stav diagnostikován jako akutní infarkt myokardu s elevacemi úseku ST typu 2, který byl pravděpodobně zapříčiněn prudkým nárůstem krevního tlaku během apnoické epizody při syndromu spánkové apnoe. Pacient byl léčen kontinuálním pozitivním tlakem v dýchacích cestách (CPAP) a během následujících 12 měsíců sledování u něj nebyla zaznamenána žádná další nepříznivá kardiovaskulární událost. Tato kasuistika vyzdvihuje důležitost dalšího vyšetřování nových rizikových faktorů, jako je syndrom spánkové apnoe, a případně jeho zařazení jako jedné z možných příčin akutního infarktu myokardu typu 2.
Keywords: Male; rizikové faktory; Plethysmography; pletysmografie; Coronary Angiography; Myocardial Infarction; infarkt myokardu; Adult; koronární angiografie; komorbidita; hypertenze; Sleep Apnea, Obstructive; Electrocardiography; Hypertension; trvalý přetlak v dýchacích cestách; elektrokardiografie; Humans; obezita; obstrukční spánková apnoe; Continuous Positive Airway Pressure; statistika jako téma; dospělí; mužské pohlaví; Comorbidity; Obesity; Statistics as Topic; lidé; Risk Factors