Víra ve spravedlivý svět, psychosociální zátěž a depresivita v adolescenci: mediační model - Dalajka, Jiří; Širůček, Jan (E-psychologie, 2010)
Studie se v širším rámci zaměřuje na vztah víry ve spravedlivý svět k aspektům životní spokojenosti. Konkrétně se věnuje tomu, jakým způsobem víra ve spravedlivý svět vstupuje do vztahu mezi depresivitou a jedincem prožívanou psychosociální zátěží. Pro ověření tohoto předpokladu byl použit mediační model, ve kterém byla depresivita zavedena jako prediktor, prožívaná psychosociální zátěž jako závisle proměnná a osobní a obecný aspekt víry ve spravedlivý svět jako mediátory. Výzkumný vzorek zahrnoval 266 patnáctiletých respondentů (136 dívek, 130 chlapců), kteří dlouhodobě participují na mezinárodním longitudinálním výzkumu ELSPAC (European Longitudinal Study of Pregnancy and Childhood). Výsledky ukazují, že osobní víra ve spravedlivý svět je částečným mediátorem vlivu depresivity na prožívanou míru zátěže ve smyslu protektivního faktoru; tedy zmírňuje vztah mezi depresivitou a mírou prožívané zátěže. V případě obecné víry ve spravedlnost je tento vztah jen marginální.
Keywords: osobnost; Adolescent; Depression; občanská práva; lidé; Mental Health; Female; deprese; duševní zdraví; Male; kvalita života; ženské pohlaví; Civil Rights; Personality; Humans; mužské pohlaví; Quality of Life; sociální psychologie; Psychology, Social; mladiství