Hierarchie věd a osobnostní rysy jejich představitelů - Dostál, Daniel; Plháková, Alena (E-psychologie, 2013)
Idea hierarchického řazení vědních oborů má silnou tradici především v sociologii vědy. Ukazuje se, že uspořádání věd podle různých kritérií jsou si velmi podobná: na jednom konci kontinua jsou vždy umístěny „tvrdé“, exaktní a teoretické obory a na druhém konci „měkké“, společenské nebo aplikované vědy. Cílem našeho výzkumu bylo najít souvislosti mezi pozicí vědy v této hierarchii a osobnostními rysy jejích představitelů. Výzkumný soubor tvořilo 132 odborníků z Palackého univerzity v Olomouci, kterým byly administrovány tři osobnostní inventáře (NEO-FFI, SSI, PSSI). Výsledky nasvědčují tomu, že představitelé „měkkých věd“ inklinují k extraverzi, otevřenosti vůči zkušenosti a k emocionální expresivitě víc než zástupci exaktních oborů. Odborníci na „měkké vědy“ měli také relativně vysoké skóry na škálách ctižádostivý/narcistický a příjemný/histrionský PSSI a nízké na škále rezervovaný/schizoidní. Výsledky výzkumu interpretujeme v kontextu E-S teorie Barona-Cohena a poznatků psychologie vědy.
Keywords: humanitní vědy; věda; mužské pohlaví; Male; senioři; Surveys and Questionnaires; Humans; Female; lidé; Middle Aged; ženské pohlaví; lidé středního věku; průzkumy a dotazníky; Young Adult; Science; mladý dospělý; Humanities; dospělí; Adult; přírodní vědy; Personality; osobnost; Natural Science Disciplines; Emotional Intelligence; Aged; emoční inteligence