Screening sporadického kolorektálního karcinomu v ČR - Frič, Přemysl; Zavoral, Miroslav; Suchánek, Štěpán; Seifert, Bohumil; Dušek, Ladislav; Májek, Ondřej (Praktická gynekologie, 2013)
Screening sporadického kolorektálního karcinomu byl zahájen v Česku již v 80. letech 20. století. Národní program jako součást preventivní prohlídky začal v roce 2000. Program zahrnuje bezpříznakové jedince od 50. let věku bez rodinné a osobní anamnézy kolorektálního karcinomu a prekancerózy (adenom, idiopatický střevní zánět). V současnosti je náplní programu u jedinců ve věku 50–54 let vyšetření stolice na okultní krvácení do stolice v jednoletém intervalu. Od 55 let věku může proband volit mezi tímto testem v intervalu 2 roků s následnou kolonoskopií při jeho pozitivitě a primární screeningovou kolonoskopií v intervalu 10 let. Pokrytí cílové populace dosáhlo 25 % v roce 2011. Od roku 2009 se do programu zapojili také ambulantní gynekologové. Screening umožňuje diagnózu v časnějším stádiu, lepší prognózu a přináší úsporu nákladů na zdravotní a sociální péči.
Keywords: plošný screening; Colorectal Neoplasms; Česká republika; gynekologie; kolorektální nádory; lidé středního věku; lidé; Mass Screening; Gynecology; Czech Republic; Middle Aged; Humans