Formy rezistence vůči mobbingu a jejich účinnost v prostředí českých univerzit: tematická analýza - Kusák, Martin (Psychologie a její kontexty, 2012)
Příspěvek přináší výsledky pilotní studie, která je zacílena na výzkum forem rezistence vůči mobbingu (šikaně na pracovišti) a jejich účinnosti. Cílem studie bylo zjistit, jaké strategie užívají šikanované osoby v boji proti mobbingu. A dále, jak jsou jimi užívané strategie účinné při řešení mobbingové situace. V textu jsou nastíněna teoretická východiska a výsledky studie, které poukázaly celkem na osm strategií rezistence. Jsou to vystoupení proti mobérovi/ce, vyhnutí se přímé konfrontaci s mobérem/kou, hledání sociální opory, exodus, změna pracovního tempa, odstup od mobéra/ky, přijetí negativní nálepky a rezistence skrze volnočasové aktivity. Předložená studie nedokázala jednoznačně odpovědět na otázku, jaká strategie vede k úspěšnému vyřešení mobbingu. Byly však zjištěny dvě strategie, které napomáhají zmírnit dopady již existující šikany na pracovišti.
Keywords: dospělí; Professional Misconduct; Female; šikana; konflikt (psychologie); Adult; mobbing; ženské pohlaví; psychický stres; interprofesionální vztahy; interpersonální vztahy; pracoviště; Conflict, Psychological; lidé; Bullying; Pilot Projects; pilotní projekty; nesprávné profesionální chování; Middle Aged; Interprofessional Relations; Male; Aged; Czech Republic; Workplace; Česká republika; lidé středního věku; Universities; Social Behavior; senioři; mužské pohlaví; Interpersonal Relations; sociální chování; univerzity; Stress, Psychological; Humans