Rozdíl vnímané týmové koheze v individuálních a týmových sportech u mužů a žen sledovaný pomocí dotazníku group environment questionnaire - Prokešová, Eva; Musálek, Martin (Česká kinantropologie, 2013)
V oblasti sportovní psychologie patří dotazník Group Environment Questionnaire (GEQ) mezi nejvyužívanější nástroje ke sledování týmové koheze. Hlavním cílem tohoto výzkumu bylo porovnat vnímanou týmovou kohezi mezi individuálními a kolektivními sporty u mužů a žen. Studie se zúčastnilo 435 sportovců (180 mužů a 255 žen) a byla zde využita mezikulturně validizovaná modifikovaná česká verze dotazníku GEQ. Data byla analyzována pomocí dvouvýběrového Mann-Whitney U testu. Výsledky ukázaly u mužů významné rozdíly ve vnímání týmové koheze mezi sportovci z individuálních a týmových sportů u všech položek sub-škál ATG-T a GI-T, u žen byly významné rozdíly u většiny položek subškál ATG-T a GI-T a v jednom případě u ATG-S.
Keywords: dospělí; Sense of Coherence; průzkumy a dotazníky; Female; životní smysluplnost; sociometrické techniky; Adult; sporty; mladý dospělý; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; Adolescent; lidé; individuální sport; kolektivní sport; Male; gender; Group Processes; Sports; Sociometric Techniques; Young Adult; sportovci; Athletes; mužské pohlaví; skupinové procesy; mladiství; Humans