Výskyt infekčních onemocnění přenášených potravinami a vodou v ČR – rok 2012 a trendy nemocnosti - Lexová, Pavla; Beneš, Čestmír; Částková, Jitka; Kynčl, Jan; Králová, Radka (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2013)
Článek podává přehled o výskytu infekčních onemocnění přenášených potravinami a vodou, včetně virových střevních onemocnění, v České republice. Jsou prezentována data a údaje o výskytu vybraných onemocnění v roce 2012 a trendy výskytu těchto onemocnění za posledních 5 – 10 let. Zdrojem uvedených dat je EPIDAT – celostátní program hlášení, evidence a analýzy dat o přenosných nemocech v ČR.
Keywords: Disease Notification; Communicable Diseases; nemoci střev; paratyfus; Intestinal Diseases; Escherichia coli Infections; infekce vyvolané Escherichia coli; trendy nemocnosti; infekční onemocnění přenášená potravinami a vodou; salmonelóza; Salmonella Infections; protozoální infekce; Typhoid Fever; sezónní výskyt; lidé; Hepatitis E; hlášení nemocí; nemoci přenášené potravou; kampylobakterové infekce; infekční nemoci; virová hepatitida u lidí; břišní tyfus; Campylobacter Infections; alimentární infekce; Czech Republic; Hepatitis, Viral, Human; Yersinia pseudotuberculosis; Protozoan Infections; Česká republika; Foodborne Diseases; Paratyphoid Fever; Shigella; Listeriosis; hepatitida E; listeriové infekce; Humans