Hodnocení efektivnosti léčby neinfekčních uveitid - Krásná, Jana; Mezerová, Veronika; Krásný, Jan (Česká a slovenská oftalmologie, 2013)
Autoři porovnali klinickou a ekonomickou efektivitu léčby tohoto onemocnění klasickou terapií kortikosteroidy a moderní léčbou imunosupresivními preparáty či jejich kombinací. Retrospektivní hodnocení provedené v roce 2012 se týkalo předchozích šesti let (2006–2011) u sledovaného souboru 27 pacientů, a to 16 žen a 11 mužů, s postižením 45 očí. Průměrný věk v posledním roce sledování činil 30,2 roku, s rozpětím od 14 do 76 let. Průměrná délka trvání choroby pro celý soubor je 16,5 roku s rozpětím 6 až 36 let. Sledovaný soubor zahrnoval tři základní diagnózy: chronickou iridocyklitidu na 59 % očí, intermediální uveitidu na 30 % očí a sympatickou oftalmii na 11 % očí. Optimální variantu léčby nebylo možno přesně stanovit, avšak kombinovaná kortikosteroidy šetřící léčba byla z hlediska udržení zrakové ostrosti s minimalizací nežádoucích účinků a nákladové náročnosti nejpřínosnější. Úspěšné výsledky léčby byly zaznamenány u intermediální uveitidy, neboť zraková ostrost v průběhu studie se zlepšila o 9 písmen ETDRS. Uspokojivá léčba byla prokázána celkově u chronické iridocyklitidy i soucitného onemocnění, neboť vízus se zlepšil o několik písmen na úrovni stejného řádku ETDRS jako na začátku šestiletého sledování. Průměrná roční cena (zaokrouhlená) za ošetření zahrnující farmakoterapii, ambulantní a hospitalizační péči a laboratorní sledování činila u chronické iridocyklitidy 24 700 Kč, u intermediální uveitidy 7700 Kč a u sympatické oftalmie 38 500 Kč. Farmakoterapie v celkových nákladech převyšovala odbornou péči lékařů včetně hospitalizací.
Keywords: dospělí; iridocyklitida; Statistics as Topic; Female; ambulantní péče; statistika jako téma; náklady na zdravotní péči; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; Adolescent; imunologické testy; lidé; Immunosuppressive Agents; Treatment Outcome; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; hospitalizace; Immunologic Tests; Middle Aged; Ambulatory Care; Ophthalmia, Sympathetic; retrospektivní studie; sympatická oftalmie; Ophthalmologic Surgical Procedures; uveitida; Male; Ophthalmology; oftalmologie; náklady a analýza nákladů; Aged; Hospitalization; oftalmologické chirurgické výkony; Uveitis; Health Care Costs; Iridocyclitis; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; Retrospective Studies; imunosupresiva; mladiství; Costs and Cost Analysis; Humans