Analýza příčin explantace nitroočních čoček - M. Veselá; Baráková, Drahomíra; Lenčová, Anna (Česká a slovenská oftalmologie, 2013)
Úvod: Cílem naší studie je zanalyzovat příčiny vedoucí k explantaci nitroočních čoček. Metodika: Soubor retrospektivní studie zahrnuje celkem 22 očí 21 pacientů, kteří v letech 2008–2011 podstoupili na Evropské oční klinice Lexum explantaci nitrooční čočky. Soubor tvoří dvě skupiny očí. Do první skupiny A jsou zahrnuty oči s explantovanou monofokální čočkou (14 očí, 13 pacientů), druhou skupinu B tvoří oči s explantovanou multifokální čočkou (8 očí, 7 pacientů). Analýza příčin vedoucích k explantaci nitroočních čoček byla provedena jednak na základě subjektivních výpovědí pacientů a jednak na základě objektivního nálezu ve zdravotnické dokumentaci. Výsledky: Mezi nejčastější příčiny explantace monofokálních čoček se řadí refrakční chyba, luxace čočky, decentrace čočky a zkalení nitrooční čočky. Ve skupině multifokálních čoček byly nejčastější příčinou vedoucí k explantaci čočky fotické fenomény (halo, glare), dále nerealistické očekávání pacienta a refrakční chyba. Závěr: Zatímco ve skupině monofokálních čoček dominovala jako příčina jejich explantace refrakční chyba, ve skupině multifokálních čoček zaujímaly přední místo rušivé fotické fenomény. Správný výběr pacienta, kvalitně provedená operace, optimálně zvolená dioptrická síla nitrooční čočky na základě precizní biometrie stejně jako typ a materiál čočky patří mezi nejdůležitější faktory, které mohou minimalizovat riziko komplikací vedoucích k explantaci nitrooční čočky.
Keywords: Humans; Lens Implantation, Intraocular; implantace nitrooční čočky; Ophthalmologic Surgical Procedures; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); výsledek terapie; statistika jako téma; Outcome and Process Assessment, Health Care; Statistics as Topic; Lenses, Intraocular; Treatment Outcome; lidé; nitrooční čočky; oftalmologické chirurgické výkony