Vybrané atribúty v liečbe pooperačnej bolesti u detí - Ondriová, Iveta; Sinaiová, Anna (Klinická farmakologie a farmacie, 2013)
Bolesť dieťaťa je nepríjemný emocionálny zážitok, ktorý môže dieťa ovplyvniť na celý jeho život. Napriek tomu, že bolesť je varovným signálom ochorenia, môže sa za určitých okolností stať zbytočným utrpením a výrazne znižovať kvalitu života dieťaťa. V medicíne aj ošetrovateľstve sa ako hlavná filozofia uplatňuje holizmus, celostný prístup k človeku. To je dôvod, prečo je treba zahrnúť do starostlivosti nielen telo, ale aj dušu. Ak trpí dieťa bolesťou, sú postihnuté obe tieto časti osobnosti. Medicína pozná v dnešnej dobe mnoho spôsobov, ako bolesť tlmiť pomocou farmakologických i nefarmakologických metód. Aby sa však mohlo pristúpiť k samotnému tlmeniu bolesti, musí byť bolesť najprv rozpoznaná a správne diagnostikovaná. V predkladanom príspevku autorky sprístupňujú možnosti diagnostiky a liečby bolesti u detí v súvislosti s operačným zákrokom.
Keywords: nervová blokáda; Preanesthetic Medication; Anesthetics, Local; lidé; Analgesics, Opioid; Postoperative Care; měření bolesti; Child; Postoperative Pain; Anesthesia, Conduction; Humans; pooperační péče; Pain Measurement; premedikace anestezie; anestetika lokální; svodná anestezie; pooperační bolest; Analgesics, Non-Narcotic; Nerve Block; neopioidní analgetika; opioidní analgetika; dítě