Homocystein v etiopatogenezi depresivní poruchy a Alzheimerovy nemoci - Kitzlerová, Eva; Fišar, Zdeněk; Raboch, Jiří (Česká a slovenská psychiatrie, 2013)
Některá neurodegenerativní onemocnění, jako jsou Alzheimerova choroba a deprese, mohou být spojena se zvýšenými koncentracemi homocysteinu. Homocystein může podporovat glutamátovou excitotoxicitu nadměrnou stimulací N-methyl-D-aspartátových receptorů, poškození DNA a aktivaci apoptózy Právě těmito mechanismy může pak přispívat k neuro degeneraci u chorob vyššího věku, u chorob spojených se stresem aj. Homocysteinová hypotéza depresivní poruchy předpokládá, že genetické faktory a faktory životního prostředí zvyšují plazmatické koncentrace homocysteinu, které pak způsobují cévní onemocnění mozku a změny v neurotransmiterových systémech, což vede k rozvoji depresivní poruchy. Depresivní symptomy zhoršují již existující morbiditu u 50 % pacientů s Alzheimerovou nemocí. Na Psychiatrické klinice 1. LF UK a VFN Praha probíhal výzkum s cílem hodnocení homocysteinových koncentrací u depresivní poruchy a Alzheimerovy choroby. Výsledky budou publikovány v blízké době.
Keywords: dospělí; hodnocení rizik; Female; biologické markery; Biomarkers; Adult; ženské pohlaví; lidé; Risk Assessment; Risk Factors; homocystein; Male; depresivní poruchy; Aged; Alzheimer Disease; rizikové faktory; Depressive Disorder; Alzheimerova nemoc; Homocysteine; senioři; mužské pohlaví; Humans