Klíšťová encefalitida – stále více otazníků než jasných odpovědí - Palus, Martin; Růžek, Daniel (Vakcinologie, 2013)
Klíšťová encefalitida je v našich podmínkách jednou z nejdůležitějších a nejzávažnějších infekcí centrálního nervového systému člověka. Navzdory medicínskému významu této choroby o ní však víme stále velmi málo. Nedostatečně prozkoumaná zůstává především patogeneze klíšťové encefalitidy. Nově se objevují práce, které poukazují na význam imunopatologických reakcí při encefalitidách způsobených flaviviry, včetně klíšťové encefalitidy. Kromě toho se ukazuje, že samotný průběh klíšťové encefalitidy je ovlivněn řadou faktorů, mezi které patří například i genotyp pacienta. Cílem tohoto přehledového článku je poukázat na tyto nové poznatky, které zásadním způsobem mění náš dosavadní pohled na toto závažné onemocnění.
Keywords: Encephalitis, Tick-Borne; rizikové faktory; virus klíšťové encefalitidy; dítě; Aged; Child; dospělí; Vaccination; Humans; vakcinace; Adult; Encephalitis Viruses, Tick-Borne; Risk Factors; viry klíšťové encefalitidy; klíšťová encefalitida; senioři; lidé; imunopatologie