Bakteriální kontaminace vnitřního vzduchu transplantační jednotky - Matoušková, Ivanka; Holý, Ondřej (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2013)
Po dobu jednoho roku (červenec 2010 až srpen 2011) bylo prováděno 1krát měsíčně monitorování mikrobiální kontaminace vnitřního vzduchu v prostorech transplantační jednotky – oddělení 5C, Hemato-onkologické kliniky FN Olomouc. Cílem studie bylo zjištění bakteriální kontaminace ve vnitřním vzduchu. Bylo vytipováno 20 odběrových míst a celkem bylo provedeno 240 odběrů vnitřního vzduchu. Jednalo se o aktivní nasávání 100 litrů vnitřního vzduchu aeroskopem MAS-100. Naměřené hodnoty teploty vnitřního vzduchu byly stabilní. Hodnoty relativní vlhkosti se pohybovaly v rozmezí od minimální hodnoty cca 17 % po maximální hodnotu cca 68 %. Nejvyšší průměrná hodnota mikrobiální kontaminace vnitřního vzduchu byla zjištěna v místnosti „vstupní filtr personálu“ (1170 CFU/m3). Nejnižší mikrobiální kontaminace vnitřního vzduchu (150–250 CFU/m3) byla naměřena na izolačních boxech pacientů. Nejčastěji izolovanými bakteriálními kmeny byly koaguláza-negativní stafylokoky, které tvořili 94,3 % všech zachycených bakteriálních kmenů. Druhým nejčastěji izolovaným kmenem byl Micrococcus spp., který tvořil 67 % všech izolovaných kmenů a Bacillus subtilis (11 %). Je možné předpokládat, že zdrojem izolovaných bakteriálních kmenů ve vnitřním ovzduší jsou pacienti a personál. Jedná se o bakteriální kmeny řazené mezi podmíněně patogenní, přesto se mohou u hemato-onkologických pacientů stát původci nemocničních infekcí.
Keywords: Staphylococcus; transplantace; jednotky intenzivní péče; znečištění vzduchu ve vnitřním prostředí; vlhkost; Temperature; čisté prostory; Epidemiological Monitoring; Transplantation; teplota; Cross Infection; koaguláza-negativní stafylokoky; izolace pacientů; Bacillus subtilis; Humidity; mikrobiologie vzduchu; prostředí kontrolované; Intensive Care Units; Air Microbiology; riziko infekce; Environment, Controlled; Air Pollution, Indoor; Patient Isolation; nemocniční prostředí; epidemiologické monitorování; hemato-onkologičtí pacienti; infekce spojené se zdravotní péčí; Micrococcus