Nový prístup k hodnoteniu vplyvu hluku a vibrácií na zdravie zamestnancov v prevádzkach autoservisov - Andrejiová, Miriam; Piňosová, Miriama; Lumnitzer, Ervin (Pracovní lékařství, 2013)
V rámci stratégie EU-OSHA s cieľom zvyšovať bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci sú členské štáty EÚ vyzvané ku skvalitňovaniu procesu minimalizácie rizík pracovného prostredia. Neustále sa meniaci svet práce stále prináša nové riziká v pracovnom prostredí, ktoré súvisia s vykonávanou prácou zamestnancov. Z tohto dôvodu si autori práce dali za cieľ zmapovať a posúdiť negatívne účinky hluku a vibrácii u zamestnancov, ktorí pracujú na prevádzkach autoservisov pri opravách nákladných automobilov. Po dôkladnej analýze a zhodnotení výsledkov merania boli zamestnanci sledovanej prevádzky zaradení do 3. kategórie rizikových prác. Východiskovým materiálom pre spracovanie súboru dát bola databáza lekárskych preventívnych prehliadok z Kliniky pracovného lekárstva a klinickej toxikológie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Klinika sa zaoberá diagnostikou, liečbou a dispenzarizáciou pacientov s chorobami z povolania, s vážnymi profesionálnymi intoxikáciami a inými poškodeniami zdravia pri práci, vrátane posudkovej činnosti. V spolupráci so stálymi konziliármi príslušných odborov zabezpečuje toxikologické, odborné a špecializované pracovno-lekárske služby pre potreby internej medicíny, ortopédie, infektológie, neurológie, oftalmológie, ORL, psychiatrie a psychológie. Katedra environmentalistiky na Strojníckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach je pracoviskom, ktoré si uvedomuje nevyhnutnosť sledovania, merania, monitorovania, objektivizácie a posudzovania ako aj zvyšovania kvality prostredia. Na katedre pôsobí akreditované pracovisko pre meranie, objektivizáciu a hodnotenie hluku a vibrácií v pracovnom a životnom prostredí. Analyzovanú vzorku tvorilo 51 zamestnancov, mužov rôzneho veku a rôzneho pracovného zaradenia (automechanik, autoklampiar, autoelektrikár, autolakýrnik, karosár, vulkanizér, vodič asistenčnej služby, skladník, zámočník) zúčastnených na preventívnych lekárskych prehliadkach so spoločným znakom rizika na pracovisku, ktorými sú fyzikálne faktory hluk a vibrácie. Vstupným kritériom pre zaradenie do súboru dát bola práca v riziku a doba práce v podniku minimálne 5 rokov. U sledovaných osôb sme zisťovali vek, dobu práce v riziku, Body mass index (BMI) a klinické príznaky súvisiace s vykonávanou prácou. Pri analyzovaní vplyvu hluku a vibrácií sme sa opierali aj o údaje získané z audiometrických, fotopletyzmografických vyšetrení a vodného chladového testu, ktoré zamestnanci absolvovali v rámci preventívnych lekárskych prehliadok. Kľučové slová: hluk – vibrácie – regresná analýza – strata sluchu – prstová pletyzmografia
Keywords: Research; dospělí; Statistics as Topic; poruchy sluchové percepce; Plethysmography; statistika jako téma; Adult; Automobiles; hluk na pracovišti; mladý dospělý; Occupational Health; výzkum; lidé; Noise, Occupational; automobily; nemoci z povolání; Male; Young Adult; pletysmografie; index tělesné hmotnosti; Occupational Diseases; Auditory Perceptual Disorders; lidé středního věku; hygiena práce; mužské pohlaví; Body Mass Index; Middle Aged; Humans