Aortic valve repair in patients with aortic regurgitation: Experience with the first 100 cases - Holubec, Tomáš; Žáček, Pavel; Tuna, Martin; Dominik, Jan; Harrer, Jan; Telekes, Peter; Nedbal, Pavel; Vojáček, Jan (Cor et Vasa (Brno), 2013)
Úvod: Cílem práce je zhodnocení krátkodobých a střednědobých výsledků plastik aortální chlopně. Metodika: V období od listopadu 2007 do října 2012 bylo na Kardiochirurgické klinice FN Hradec Králové operováno celkem 100 pacientů s aortální regurgitací, u kterých byla provedena plastika aortální chlopně (24 žen; průměrný věk 50,3 roku; rozmezí 23–77 let). Šedesát pacientů mělo bikuspidální aortální chlopeň a 82 pacientů mělo aortální regurgitaci (AR) > 2. Vzestupná aorta/kořen aorty byly nahrazeny u 67 pacientů. Plastika cípů aortální chlopně byla provedena u 74 pacientů a u 48 nemocných bylo nutné stabilizovat aortální anulus. Délka sledování se pohybovala od 1 do 59 měsíců (kumulativní hodnota 220 paciento-roků; medián 25 měsíců). Sledování bylo kompletní ve 100 % případů. Výsledky: Třicetidenní mortalita byla 0% a během následného sledování zemřeli dva pacienti (přežívání je 98%). Z důvodu progrese AR bylo nutné u osmi pacientů provést reoperaci a u dalších šesti pacientů byla zjištěna AR > 2. Během sledování se nevyskytl žádný případ krvácivé nebo tromboembolické příhody. Rovněž všechny reoperace proběhly bez komplikací. Závěry: Analýza krátkodobých a střednědobých dat prokázala vynikající přežívání operovaných pacientů a uspokojivé výsledky plastik aortální chlopně, srovnatelné s výsledky ostatních publikovaných studií. Domníváme se proto, že tyto operace
Keywords: analýza přežití; chirurgická náhrada chlopně; Reoperation; lidé středního věku; reoperace; lidé; Female; Survival Analysis; mužské pohlaví; Postoperative Complications; aortální insuficience; Heart Valve Prosthesis Implantation; Male; Aortic Valve Insufficiency; pooperační komplikace; Middle Aged; ženské pohlaví; Humans