Pískoty a viry - Kopřiva, František (Pediatrie pro praxi, 2013)
Prevalence opakujících se epizod průduškové obstrukce je u kojenců a batolat vysoká. Virové infekce dýchacích cest, zejména respirační syncytiální virrus (RSV) a lidské rinoviry (HRV), vyvolávají nejčastěji pískoty u dětí v prvních letech života. Z klinického hlediska se u dětí mladších 5 let rozlišují občasné pískoty při dýchání, které jsou výlučně vyvolány virovou infekcí, a pískoty způsobené více faktory. V současnosti je imunoprofylaxe RSV infekcí palivizumabem u části pacientů prevencí vzniku pískotů.
Keywords: Rhinovirus; Antiviral Agents; Virus Diseases; lidé; Recurrence; Risk Factors; diferenciální diagnóza; náchylnost k nemoci; Asthma; virové nemoci; dítě; Antibodies, Monoclonal, Humanized; infekce dýchací soustavy; infekce respiračními syncytiálními viry; Respiratory Syncytial Virus Infections; respirační syncytiální viry; Humans; respirační zvuky; Immunization; imunoprofylaxe; Respirovirus; recidiva; antivirové látky; Respiratory Tract Infections; Respiratory Syncytial Viruses; Respirovirus Infections; palivizumab; Diagnosis, Differential; infekce viry rodu Respirovirus; Respiratory Sounds; Disease Susceptibility; Palivizumab; bronchiální astma; humanizované monoklonální protilátky; imunizace; Child; rizikové faktory