Kombinované popáleninové a mechanické trauma u tříletého dítěte - Hufová, Iva; Suchánek, Ivan; Hokynková, Alica; Lipový, Břetislav; Gregorová, Nora; Vokurková, Jitka; Brychta, Pavel (Pediatrie pro praxi, 2013)
Na Klinice popálenin a rekonstrukční chirurgie ve Fakultní nemocnici Brno je každý rok za hospitalizace léčeno pro popáleniny kolem 170 dětí. U většiny těchto dětí se jedná pouze o izolované popáleninové trauma. Přesto existují specifické mechanizmy, které mohou kombinovat různé typy traumatu, například termický a mechanický. Sdružené popáleninové a mechanické poranění je spojeno s vyšším rizikem rozvoje compartment syndromu a vyžaduje tak specifický přístup ve wound managementu. V kazuistice prezentujeme právě tento případ sdruženého poranění.
Keywords: horní končetina; Child, Preschool; popálení; mechanický stres; úrazy v domácnosti; Accidents, Home; Upper Extremity; Stress, Mechanical; předškolní dítě; Edema; lidé; Wound Healing; ženské pohlaví; Humans; kompartment syndrom; edém; Burns; Female; Compartment Syndromes; hojení ran