Správné dávkování paracetamolu, analgetická účinnost paracetamolu v kombinaci s kofeinem - Součková, Lenka (Praktické lékárenství, 2013)
Paracetamol patří v dnešní době celosvětově k nejužívanějším analgetikům. Mnohaletá zkušenost užívání paracetamolu prokázala jeho výbornou snášenlivost a účinnost v terapeutických dávkách, což jsou hlavní důvody jeho časté preskripce a užívání, a to jak u pacientů v kojeneckém a batolecím věku, tak i u dětí v předškolním a školním věku, stejně tak u dospělých a geriatrických pacientů, ale i gravidních i kojících pacientek. V řadě zemí patří paracetamol mezi volně prodejné léky a zařazuje se tak v mnoha případech na prvním místo spotřeby analgetik-antipyretik. S narůstajícím užíváním paracetamolu však přibývá případů těžkého jaterního poškození v souvislosti s jeho předávkováním. Na druhou stranu u osob s tělesnou váhou nad 50 kg při užití 1 tablety 500 mg paracetamolu dochází k poddávkování, což může vést k snížené analgetické účinnosti. Lékaři a lékárnici by měli pacientům zdůrazňovat potřebu podání správné dávky, aby byl dosažen žádaný analgetický účinek. Dávka by měla být definována na základě tělesné hmotnosti pacienta. Všeobecně udávaná jednotlivá analgetická dávka paracetamolu per os je 10–15 mg/kg.
Keywords: dospělí; Drug Overdose; Drug Synergism; tělesná hmotnost; Acetaminophen; Chemical and Drug Induced Liver Injury; Humans; hepatotoxicita; lékové postižení jater; synergismus léků; Caffeine; kofein; fixní kombinace léků; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; paracetamol; Drug Combinations; Adult; Drug Administration Schedule; Drug Dosage Calculations; rozvrh dávkování léků; bolest; Dose-Response Relationship, Drug; vztah mezi dávkou a účinkem léčiva; lidé; Body Weight; dítě; nežádoucí účinky léčiv; výpočet dávky léku; předávkování léky; Child; Pain