Behaviorální, emoční a sociální potíže dyslektických dětí během školní docházky (7–15 let) – longitudinální výzkum - Foltová, Lucie; Portešová, Šárka; Kukla, Lubomír (Československá psychologie, 2013)
Dyslexie je často spojována s dalšími psychosociálními potížemi. Cílem práce je ověření těchto výsledků na české populaci, včetně odhalení vývojové trajektorie sledovaných potíží. Stať se dále zaměřuje na případné rozdíly mezi pohledem dětí (resp. adolescentů) a jejich matek. Ve studii je použit dotazník SDQ (Strengths and Difficulties Questionnaire) k měření behaviorálních, emočních a sociálních potíží, ale také prosociálního chování. Soubor tvoří děti (ze studie ELSPAC) s diagnózou dyslexie 520 / Výzkumné studie (N = 50) a kontrolní skupina dětí bez školních potíží (N = 405). Měření bylo provedeno ve třech obdobích: v 7 letech (matka); v 11 letech (matka i dítě) a v 15 letech (matka i adolescent). V 15 letech adolescenti dále vyplnili dotazník životní spokojenosti (SWLS) a škálu sebehodnocení (RSES). Provázanost dyslexie s dalšími psychosociálními problémy se však ukazuje jako nejednoznačná. Z vývojové trajektorie vyplývá, že největší potíže mají dyslektické děti v 7 letech, poté následuje značný pokles v 11 letech. V 15 letech dochází k mírnému nárůstu, který je ovšem menší než u nedyslektických adolescentů. Oproti předpokladům české děti o sobě uvádějí více projevů problematického chování, než vychází z hodnocení matkami, jsou tak k sobě mnohem kritičtější. Velmi zajímavá je shoda pohledu matek a dyslektických dětí, která se u kontrolní skupiny nevyskytuje. Adolescenti s dyslexií nevykazují nižší sebehodnocení ani celkovou životní spokojenost. Pozitivní je také to, že se od kontrolní skupiny neliší v projevech prosociálního chování.
Keywords: dospělí; Self-Assessment; poruchy chování u dětí; Statistics as Topic; průzkumy a dotazníky; Female; rozvoj osobnosti; dítě; statistika jako téma; osobní uspokojení; Child Behavior; dyslexie; Adult; ženské pohlaví; psychický stres; Surveys and Questionnaires; Adolescent Behavior; longitudinální studie; Attention Deficit and Disruptive Behavior Disorders; Adolescent; interpersonální vztahy; lidé; Personal Satisfaction; Dyslexia; Child Behavior Disorders; Humans; matky; Male; Stress, Psychological; Mothers; chování mladistvých; Child; Interpersonal Relations; mužské pohlaví; poruchy se sníženou pozorností a vyrušováním; mladiství; chování dětí; Longitudinal Studies; Personality Development; sebezhodnocení (psychologie)