Dualita kvalifikační přípravy všeobecných sester v ČR - Mikšová, Zdeňka; Šamaj, Martin; Machálková, Lenka; Kameníčková, Jana (Medicína pro praxi, 2013)
Příspěvek rozebírá současnou situaci dvojkolejnosti pregraduálního vzdělávání všeobecných sester v ČR a problémy, které tato dualita přináší. Upozorňuje na nedůslednou implementaci managementu kompetencí s využitím předpokladů získaných vzděláváním, což může být neefektivním v rámci procesu zajištění zdravotní péče. Článek prezentuje parciální výsledky výzkumného šetření provedeného v rámci IGA MZ ČR č. ID. KÓD-NT12067-3/2011, Strategický koncept k transformaci nelékařských zdravotnických povolání v České republice.
Keywords: zaměstnanci - hodnocení výkonnosti; odborná způsobilost; pregraduální vzdělávání; průzkumy a dotazníky; kvalifikační příprava; Surveys and Questionnaires; výběr pracovníků; studium ošetřovatelství - diplomové programy; lidé; Education, Nursing, Baccalaureate; studium ošetřovatelství bakalářské; Education, Nursing, Diploma Programs; Hospital Administration; odborné všeobecné sestry; Czech Republic; Česká republika; kompetence; řízení nemocnice; Professional Competence; Employee Performance Appraisal; Personnel Selection; Nurse Practitioners; Humans