Systémová enzymoterapie v komplexní léčbě poruch pohybového aparátu - Honzíková, Marta; Wald, Martin (Pohybové ústrojí. Pokroky ve výzkumu, diagnostice a terapii, 2013)
Článek shrnuje možnosti využití léků pro systémovou enzymoterapii při řešení nejrůznějších poruch pohybového aparátu. Hlavními účinnými látkami těchto léků jsou proteolytické enzymy živočišného a rostlinného původu s rutinem. Nejznámější jsou jejich účinky protiotokové a protizánětlivé, které se velmi dobře uplatňují u stavů po úrazech a operacích. Lze je ale využít i při konzervativní léčbě degenerativních chorob pohybového aparátu a nejrůznějších bolestivých syndromů zahrnovaných pod pojem revmatismus měkkých tkání. Zde se mimo jiné velmi dobře uplatňuje také jejich analgetický efekt. Jsou prezentovány hlavně novější studie a práce českých autorů. Upozorňujeme také na některé experimentální práce, které přispívají k objasnění podstaty účinků jednotlivých proteáz i jejich směsí obsažených v lécích pro systémovou enzymoterapii.
Keywords: Carpal Tunnel Syndrome; dospělí; Musculoskeletal Diseases; antiflogistika; Enzyme Therapy; antiflogistika nesteroidní; Randomized Controlled Trials as Topic; revmatické nemoci; hodnocení rizik; trypsin; dítě; syndrom karpálního tunelu; Rheumatic Diseases; Humeral Fractures; Adult; Analgesics; fixní kombinace léků; edém; Postoperative Care; bromelainy; Intervertebral Disc Displacement; Risk Assessment; pooperační péče; proteasy; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; Peptide Hydrolases; výhřez meziobratlové ploténky; Bromelains; muskuloskeletální nemoci; Arthritis; Anti-Inflammatory Agents; artritida; rutin; Hydrolases; analgetika; randomizované kontrolované studie jako téma; Rutin; enzymoterapie; Phlogenzym; Child; Wobenzym; Trypsin; hydrolasy; fraktury humeru; Edema; Drug Combinations