Obyvatelstvo České republiky na počátku nového tisíciletí - Šídlo, Luděk (Kontakt (České Budějovice), 2013)
Cílem studie je přiblížit vývoj demografické reprodukce obyvatelstva v České republice v uplynulém čtvrtstoletí. Pozornost je věnována především procesu demografického stárnutí, který je determinován vývojem dvou hlavních složek reprodukce obyvatelstva – porodnosti a úmrtnosti. Tyto základní demografické procesy prošly ve sledovaném období nemalými změnami, a to v důsledku společenských i ekonomických faktorů. Především jde o významný pokles plodnosti, ačkoliv se do rodivého věku dostaly početně silné populační ročníky ze 70. let minulého století, a snižování intenzity úmrtnosti, které má za následek neustálý nárůst naděje dožití. Vliv na počet, strukturu i rozmístění obyvatelstva má také migrace, která především ke konci sledovaného období měla výrazný vliv na meziroční změny početního stavu obyvatelstva. S procesem demografického stárnutí také souvisí otázka, v jakém zdravotním stavu se obyvatelstvo vyššího věku dožívá. Zdravotní stav se dá obecně hodnotit jak podle objektivních, tak subjektivních ukazatelů. Objektivní ukazatele často ale narážejí na ne příliš kvalitní datovou základnu, jelikož se jedná pouze o lékařem objektivně dokumentované skutečnosti, přičemž je zřejmé, že ne se všemi nemocemi lidé navštěvují své lékaře. Proto se čím dál tím více pozornosti zaměřuje na subjektivní ukazatele, kdy pomocí výběrových šetření obyvatelstvo přímo hodnotí svůj zdravotní stav. Z provedených průzkumů je patrné, že subjektivní hodnocení zdraví se za posledních dvacet let zlepšilo, přičemž je ale patrný trend zvyšování chronické nemocnosti obyvatelstva, a to nejen s věkem, ale i časem. Tato skutečnost může mít v souvislosti s procesem dalšího prohlubování demografického stárnutí výrazný vliv na fungování zdravotnického a sociálního systému v České republice.
Keywords: Humans; ženské pohlaví; morbidita; mužské pohlaví; Health Status Indicators; Morbidity; Male; emigrace a imigrace; ukazatele zdravotního stavu; Population Growth; Birth Rate; lidé; Emigration and Immigration; populační růst; Population Dynamics; mortalita; populační dynamika; Mortality; Female; porodnost