Rodina v procesech transformace společnosti - Kraus, Blahoslav (Kontakt (České Budějovice), 2013)
Studie pojednává o vývoji a proměnách rodiny od 2. poloviny 20. století až do současnosti a analyzuje, jaký vliv měly transformačními procesy ve společnosti. V první části autor přibližuje vývojové trendy a změny, ke kterým došlo v rodině v průběhu 2. poloviny 20. století v Evropě a srovnává je se situací v České republice. V jistém smyslu vývoj rodiny v ČR kopíruje se zpožděním vývojové trendy přicházející ze severských zemí, v určitých směrech však zaznamenává jisté odlišnosti. Tyto změny probíhaly ve značně nestabilizovaném prostředí, a tím byly narušeny přirozené pochody v reprodukčním procesu. Ve druhé části autor charakterizuje rodinu nového století a zmiňuje znaky demografické, procesy demokratizace rodinného života, dezintegrace, izolovanosti, sociálně-ekonomickou situaci v rodinách, životní styl a posuny ve funkcích. Ve všech případech jsou zřejmé posuny směřující k jiné podobě a jinému uspořádání života v současných rodinách se všemi negativními důsledky pro její členy, především pro děti. Ukazuje se, že postmoderní společnost typická svou individualizací, racionalizací, neustálým nárůstem požadavků životu rodiny a rodinným vztahům nesvědčí. Ve třetí části je charakterizována rodina jako mikrosystém v rámci sociálně-ekologického modelu rozvoje lidského kapitálu. Dále pak jsou popisovány problémy s pojetím rodiny jako sociální instituce v současnosti, problémy s vymezením pojmu rodina a v souvislosti s netradičními způsoby soužití a životem „singles“ se autor zamýšlí nad budoucností rodiny. Zdá se, že navzdory všem problémům rodina, byť ve všelijak pozměněné podobě, zůstává těžko nahraditelnou institucí pro dospělé a především optimálním prostředím pro zdravý rozvoj dítěte. Škoda, že pro upevnění jejího postavení bohužel mnoho nečiníme.
Keywords: Socioeconomic Factors; Family Characteristics; Family Relations; charakteristiky rodiny; socioekonomické faktory; životní styl; rodina; lidé; Family; Life Style; Humans; rodinné vztahy