Big Five, percepce zátěže a subjektivní zdraví - Paulík, Karel (Psychologie a její kontexty, 2013)
Článek se zabývá vlivem osobnostních rysů pětifaktorového modelu (Big Five) na vnímání a hodnocení zátěže a vlastního zdraví. Jeho hlavním cílem je zjistit, jak ovlivňují osobnostní rysy pětifaktorového modelu Big Five percepci vlastního zdraví a míry stresu souvisejícího s výkonem povolání a životem vůbec. Výzkumu se zúčastnilo 672 (z toho 311 mužů a 361 žen) osob působících v různých profesích. Použité metody byly inventář NEO FFI a dotazník zjišťující pracovní i mimopracovní zátěž zkonstruovaný autorem. Ve výzkumu byly korelovány hodnoty zjišťovaných osobnostních proměnných s hodnotami vlastního zdraví a prožívaného stresu a srovnávány osobnostní vlastnosti příslušníků dvou kontrastních skupin z hlediska hodnocení vlastní zátěže a zdravotního stavu. Výsledky napovídají, že sledované osobnostní rysy se promítají do percepce zátěže způsobem v podstatě odpovídajícím jejich vymezení.
Keywords: zdraví; Adaptation, Psychological; Male; Workload; Self-Assessment; psychický stres; pracovní zátěž; statistika jako téma; mužské pohlaví; adaptace psychologická; Big Five; subjektivní zdraví; Personality; lidé; ženské pohlaví; osobnost; Humans; Stress, Psychological; sebezhodnocení (psychologie); Female; Statistics as Topic; Health