Posouzení objektivity hodnocení výskytu obezity na základě bodymass indexu vzhledem k procentuálnímu zastoupení tělesného tuku u žen ve věku 55–84 let - Gába, Aleš; Přidalová, Miroslava; Zając-Gawlak, Izabela (Časopis lékařů českých, 2014)
Východisko. Pro hodnocení výskytu nadváhy a obezity se v současné době nejčastěji využívá body mass index (BMI). Tento hmotnostně-výškový index však neumožňuje postihnout proměnlivost a změny v zastoupení základních tělesných složek, a proto se mohou informace o výskytu nadváhy a obezity dle BMI významně odlišovat od údajů vycházejících z procentuálního zastoupení tělesného tuku (%BFM). Z výše uvedeného důvodu bylo primárním cílem prezentované studie stanovit výskyt nadváhy a obezity na základě %BFM a vztáhnouttyto hodnoty ke kategorizaci dle BMI u žen ve věku 55–84 let. Metody a výsledky. Na výzkumu participovalo 446 žen s průměrným věkem65,8 ? 6,4 let. Všechny ženy podstoupily diagnostiku tělesného složení na přístroji InBody 720. Naše výsledky poukazují na vysoký výskyt nadváhy a obezity. Počet obézních žen se s rostoucím věkem zvyšoval. Největší procento obézních jsme zaznamenali u 80letých žen. Hodnocení obezity dle BMI se zdá být objektivní pouze u skupiny žen s BMI > 30 kg/m2,ve které nevykazovalo obezitu (hodnoceno dle %BFM) pouze 1 % žen. Naopak u kategorie žen s BMI v rozmezí 18,5–24,9 kg/m2 a 25,0–29,9 kg/m2 jsme zaznamenali vysoký počet žen, jejichž %BFM odpovídalo obezitě. Závěry. Z prezentovaných výsledků vyplývá, že již při nižších hodnotách BMI (tj. < 30 kg/m2) může být u daného jedince diagnostikovaná obezita. Z tohoto důvodu doporučujeme u této věkové kategorie hodnotit výskyt obezity především dle %BFM.
Keywords: Research; Body Fat Distribution; Statistics as Topic; Body Weights and Measures; Female; Overweight; Anthropometry; statistika jako téma; ženské pohlaví; výzkum; Obesity; lidé; tělesné váhy a míry; antropometrie; Aged, 80 and over; Humans; obezita; elektrická impedance; distribuce tělesného tuku; Aged; nadváha; index tělesné hmotnosti; lidé středního věku; senioři nad 80 let; senioři; tuková tkáň; Body Mass Index; Electric Impedance; Middle Aged; Adipose Tissue