Mezinárodní doporučení pro léčbu těžké sepse a septického šoku 2012 – komentovaný výběr - Chvojka, Jiří; Matějovič, Martin (Vnitřní lékařství, 2014)
Sepse je celosvětově jednou z nejčastějších a současně výrazně podceněných příčin smrti. Pokud není onemocnění včas rozpoznáno a léčeno, vede sepse k rozvoji septického šoku, multiorgánovému selhání a smrti. Článek komentuje recentně aktualizovaná nadnárodní doporučení pro léčbu těchto závažných stavů.
Keywords: Consensus; Shock, Septic; konsensus; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Practice Guidelines as Topic; Hydrocortisone; tekutinová terapie; mezinárodní spolupráce; Sepsis; hydrokortison; antibakteriální látky; lidé; International Cooperation; Fluid Therapy; Norepinephrine; časové faktory; Anti-Bacterial Agents; sepse; péče o pacienty v kritickém stavu; septický šok; Humans; Critical Care; noradrenalin; Time Factors