Vliv konzumace alkoholu na srdeční elektrofyziologii - Bébarová, Markéta (Vnitřní lékařství, 2014)
Podkladem potenciálně arytmogenních změn elektrických vlastností srdeční tkáně vyvolaných konzumací alkoholu může být jak přímé působení etanolu a jeho metabolitů, acetaldehydu a acetátu, na srdeční iontové kanály a přenašeče, tak nepřímý vliv zprostředkovaný zejména uvolněnými katecholaminy, změnami pH či elektrolytovou nerovnováhou. Individuálně pak mohou přispívat abnormality ve funkci i struktuře srdeční tkáně. V důsledku neúplných informací a komplexnosti potenciálně spolupůsobících faktorů zůstává konkrétní arytmogenní mechanizmus nejasný. Tato práce podává ucelený přehled současných poznatků týkajících se arytmií pozorovaných v souvislosti s konzumací alkoholu a změn elektrických vlastností srdeční tkáně pod vlivem etanolu a jeho metabolitů. Krátce jsou diskutovány možné faktory přispívající ke vzniku arytmií souvisejících s konzumací alkoholu.
Keywords: Dose-Response Relationship, Drug; sodíkové kanály; srdeční arytmie; Ion Channels; akční napětí; Heart Rate; iontové kanály; Arrhythmias, Cardiac; převodní systém srdeční; Acetaldehyde; Heart Conduction System; ethanol; Electrocardiography; elektrokardiografie; Sodium Channels; Ethanol; pití alkoholu; Potassium Channels; srdeční frekvence; draslíkové kanály; arytmogeneze; lidé; Humans; Alcohol Drinking; acetaldehyd; vztah mezi dávkou a účinkem léčiva