Bezpečnostní výzkum v České republice - Patočka, Jiří; Bartoňová, Mirka; Novotná, Dana; Soukupová, Eva; Šimková, Lucie; Štěchová, Lenka; Venclík, Zdeněk; Židková, Jana (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2013)
Obyvatelé České republiky jsou každý den vystavováni různým situacím, ve kterých může být ohrožena jejich bezpečnost, zdraví, život nebo jejich majetek. Tyto situace musí být odpovídajícím způsobem řešeny nejen na úrovni obce nebo kraje, ale i na úrovni státu. Tato práce se zabývá bezpečnostním výzkumem v České republice, jeho definicí a zaměřením vycházejícím z dokumentů vydávaných vládou České republiky a odborníky, kteří se zajímají o toto téma. Přibližuje způsob analýzy a predikce bezpečnostních hrozeb na našem území a uvádí samotné hrozby, včetně jejich vysvětlení. Dále pak připomíná pojmy jako např. sekuritologie a obranná politika České republiky po roce 1989. Závěrem pak přibližuje několik konkrétních případů bezpečnostních hrozeb pro utvoření představy, a to zejména obchod s lidmi, korupční situace a hrozbu nedostatku vody. Finalizace článku se odehrává v době, kdy Českou republiku zasáhly téměř na celém území státu rozsáhlé povodně. Zkušenosti získané analýzou dat ukážou, jak realisticky byl zaměřen Bezpečnostní výzkum pro potřeby státu na období let 2010 až 2015 (BV II/1-VZ). Při jeho tvorbě se vycházelo z potřeb nových poznatků, postupů a metod jejich šíření a zejména jejich využití v bezpečnostní praxi při zajišťování významných úkolů spojených s vnitřní bezpečností státu a jeho obyvatel. Cíl programu byl stanoven na základě výzkumných potřeb jednotlivých rezortů a ostatních státních institucí, které v rámci svěřené působnosti plní úkoly v oblasti vnitřní bezpečnosti a ochrany obyvatelstva České republiky. Program také reflektuje návrh novely zákona o podpoře výzkumu a vývoje a byl zpracován jako program výzkumu a vývoje realizovaný veřejnou zakázkou.
Keywords: vytváření politiky; Fraud; podvod; hodnocení rizik; terorismus; Civil Defense; Risk Assessment; Human Trafficking; vládní programy; Government Programs; obchod s lidmi; hromadné neštěstí; bezpečnost; civilní obrana; Mass Casualty Incidents; lidé; Terrorism; Humans; Policy Making; Safety; Disasters; katastrofy