Diagnostika pneumocystové pneumonie zobrazovacími metodami - Plodrová, Eva; Žák, Pavel (Postgraduální medicína, 2013)
Pneumocystová pneumonie (PCP) je oportunní infekce postihující imunokompromitované osoby. U hematologických nebo HIV negativních pacientů je průběh akutní s častým respiračním selháním. Nejcitlivější zobrazovací metodou pro diagnostiku plicního intersticiálního postižení je HRCT, které by mělo být provedeno u všech imunokopromitovaných osob s podezřením na pneumonii s normální nálezem na rtg plic. Nejčastějším nálezem na HRCT u hematologických (HIV negativních) pacientů jsou denzity mléčného skla a retikulace. V dalším průběhu dochází ke konsolidaci, tvorbě nodulů, cyst, a případně ke spontánnímu pneumotoraxu.
Keywords: Radiographic Image Enhancement; vylepšení rentgenového snímku; Pneumonia, Pneumocystis; Humans; lidé; pneumocystová pneumonie; Radiography; počítačová rentgenová tomografie; Tomography, X-Ray Computed; imunokompromitovaný pacient; Immunocompromised Host; radiografie