CMV infekce u imunokompromitovaných, epidemiologie, rizikové faktory a klinické projevy - Sedláček, Petr; Hubáček, Petr; Kouba, Michal; Lengerová, Martina; Cetkovský, Petr; Žák, Pavel; Mayer, Jiří; Ráčil, Zdeněk (Postgraduální medicína, 2013)
Cytomegalovirus (CMV) je u lidí častým patogenem reprezentujícím významný zdravotní problém pro celou populaci, od novorozenců až po seniory. Onemocnění způsobené infekcí CMV probíhá u imunokompromitovaných pacientů pod různými klinickými obrazy. Infekce může být primární nebo se projeví v důsledku reaktivace latentně přítomného viru nebo po infekci způsobené jiným CMV kmenem. Buněčně podmíněná imunita je hlavní součástí obrany organismu proti onemocnění způsobenému CMV. CMV virus navíc negativně ovlivňuje buněčnou imunitu, a tím u jedince zvyšuje riziko infekcí způsobených baktériemi, plísněmi, viry a zvyšuje riziko odhojení či selhání transplantovaného štěpu. CMV infekce je proto častou příčinou morbidity a mortality u dětí i dospělých se sníženou obranyschopností v důsledku primární imunodeficience, vysokodávkované chemoterapie při léčbě maligních onemocnění krvetvorby, biologické léčby autoimunitních onemocnění, po transplantaci kmenových buněk krvetvorby (HSCT) či po orgánových transplantacích (SOT).
Keywords: rizikové faktory; cytomegalovirové infekce; Antiviral Agents; přenos infekční nemoci; imunokompromitovaný pacient; viremie; prevalence; lidé; Risk Factors; Viremia; Molecular Diagnostic Techniques; Prevalence; diagnostické techniky molekulární; Cytomegalovirus Infections; antivirové látky; Disease Transmission, Infectious; Immunocompromised Host; Humans