Postoje žiakov 4. ročníka základných škôl v okrese Zvolen k telesnej a športovej výchove - Mesiarik, Peter (Studia Sportiva, 2012)
V príspevku sú prezentované výsledky výskumu zameraného na zistenie postojov žiakov 4. ročníkov ZŠ v okrese Zvolen k telesnej a športovej výchove. Výskumný súbor tvorilo 553 žiakov z 8 mestských a 8 vidieckych základných škôl. Ako základný výskumný nástroj bol použitý štandardizovaný postojový dotazník určený pre žiakov 4. stupňa základnej školy. Autor zistil, že u chlapcov a dievčat prevažujú pozitívne a veľmi pozitívne postoje k telesnej a športovej výchove nad postojmi indiferentnými. Žiaci mestských základných škôl mali pozitívnejšie postoje ako žiaci dedinských základných škôl. Najviac indiferentných postojov k telesnej a športovej výchove prejavili žiaci na malotriednych dedinských základných školách, kde sú nevyhovujúce podmienky pre telesnú a športovú výchovu.
Keywords: Students; průzkumy a dotazníky; Female; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; Adolescent; Physical Education and Training; Slovakia; lidé; postoje; Judgment; školy; tělesná a sportovní výchova; Schools; základní škola; Male; mínění; Slovenská republika; studenti; mužské pohlaví; mladiství; tělesná výchova; Humans