Rotace horní části těla při golfovém švihu u elitních hráčů - Gryc, Tomáš; Zahálka, František; Malý, Tomáš (Studia Sportiva, 2013)
Při golfovém švihu se zapojují všechny tělní segmenty a je tak považován za jeden z nejkomplexnějších pohybů ve sportu. Cílem studie bylo určit u zvolených kinematických parametrů pohybu pánve a segmentů horní části těla (rotace ramen, rotace boků, X-faktor, natažení X-faktoru), které ovlivňují rychlost hlavy hole při kontaktu s míčkem u elitních hráčů golfu. Pro utvoření modelu horní části těla bylo použito šest aktivních bodů a jejich poloha v průběhu měření byla snímána 3D kinematickým analyzátorem CODA Motion System. Pro určení stability provedení byl použit variační koeficient a pro statistické hodnocení vztahu mezi kinematickými a časovými parametry a rychlosti hlavy hole při kontaktu s míčkem byl použit Pearsonův korelační koeficient. Byla zjištěna vysoká interindividuální stabilita provedení, především u parametrů maximální rotace ramen v nápřahu a rychlost hlavy hole v okamžiku kontaktu s míčem. Při vztahové analýze mezi rychlostí hlavy hole v okamžiku kontaktu s míčkem a sledovanými kinematickými parametry pohybu horní části těla byl nalezen vysoký vztah pouze s parametrem natažení X-faktoru.
Keywords: Golf; Adult; svalová síla; Shoulder; rotace; dospělí; Muscle Strength; Pelvis; postura těla; mužské pohlaví; pánev; rameno; golf; Posture; Rotation; Humans; lidé; Male