Srovnání terapie metodikou STOB a pohybové intervence u vybraných skupin žen s nadváhou a obezitou - Erbenová, Pavla; Kopřivová, Jitka; Hanáček, Miroslav (Studia Sportiva, 2013)
Příspěvek hodnotí účinnost a efekt komplexního přístupu (spolupůsobení kognitivně behaviorální psychoterapie a intervenčního pohybového programu) v terapii nadváhy a obezity u probandek, které se účastnily kurzu STOB, a skupiny absolvující pouze totožnou pohybovou intervenci. Výsledky soustředěné na změnu velikosti pohybové aktivity po působení intervence jsou dílčími výstupy disertační práce. Dvanáctitýdenního programu, zaměřeného na snižování tělesné hmotnosti v rámci programu STOB, se účastnilo 22 probandek s nadváhou či obezitou. Průměrná hodnota BMI skupin STOB byla 33,77 (± 19,3). Kontrolní skupina 10 probandek se účastnila pouze pohybové intervence stejného obsahu. Průměrná hodnota BMI této skupiny byla 29,99 (± 6,96). Výzkum probíhal od podzimu roku 2009 do podzimu 2011. V příspěvku je zhodnocena účinnost a efekt experimentální skupiny kognitivně behaviorální terapie STOB a kontrolní skupiny intervenčního pohybového programu IPP. Sledovanými parametry jsou indexy tělesné hmotnosti a celková pohybová aktivita. Získané výsledky prokazují pozitivní vliv komplexního přístupu v terapii žen s nadváhou v rámci programu STOB, tedy spolupůsobení kognitivně behaviorální terapie s pohybovou intervencí a dietním režimem. Skupina STOB v průběhu intervence významně snížila hodnotu BMI, a to o 5,37 %. U skupiny IPP došlo pouze k snížení hodnoty BMI o 0,45 %. Výsledky kvantitativního hodnocení pohybové aktivity prokázaly pozitivní a statisticky významnou změnu časové zátěže u skupiny STOB. U skupiny IPP jsme došli k závěru, že rozdíl v časové zátěži pohybové aktivity u této skupiny nebyl významný.
Keywords: kognitivně behaviorální terapie; BMI; Behavior Therapy; Female; behaviorální terapie; ženské pohlaví; Life Style; životní styl; Obesity; pohybová aktivita; kvalita života; lidé; psychoterapie; Weight Loss; obezita; index tělesné hmotnosti; hmotnostní úbytek; Psychotherapy; Motor Activity; Body Mass Index; Quality of Life; Cognitive Behavioral Therapy; Humans