Úroveň akceleračnej rýchlosti, explozívnej sily dolných končatín a špeciálnej vytrvalosti futbalových útočníkov - Pivovarniček, Pavol; Švantner, Roman; Kitka, Boris; Pupiš, Martin (Studia Sportiva, 2013)
Cieľom štúdie bolo analyzovať úroveň akceleračnej rýchlosti, explozívnej sily dolných končatín a špeciálnej vytrvalosti útočníkov futbalovej reprezentácie Slovenskej republiky kategórie U21 (N = 5) v období kvalifikácie na Majstrovstvá Európy U21 2011 vo futbale. Úroveň akceleračnej rýchlosti bola diagnostikovaná zariadením Fitro Light Gates (FiTRONIC, Bratislava, Slovenská republika). Kritériom hodnotenia úrovne bol dosiahnutý čas na vzdialenosť 10 m s presnosťou 0,01 s. Úroveň explozívnej sily dolných končatín bola diagnostikovaná zariadením FiTRO Jumper (FiTRONIC, Bratislava, Slovenská republika). Kritériom hodnotenia úrovne bola výška výskoku v cm s presnosťou 0,1 cm. Špeciálna vytrvalosť bola diagnostikovaná Yo-Yo Intermitent recovery testom, level 2. Kritériom hodnotenia bola celková prekonaná vzdialenosť v teste uvádzaná v metroch (m). Rozdiely v úrovni akceleračnej rýchlosti, explozívnej sily dolných končatín a špeciálnej vytrvalosti boli zisťované a definované expertíznou vecnou analýzou. Úroveň akceleračnej rýchlosti hráčov súboru bola prezentovaná priemernou výkonnosťou s hodnotou 2,20±0,06 s, úroveň explozívnej sily dolných končatín priemernou výkonnosťou s hodnotou 39,9±4,8 cm a úroveň špeciálnej vytrvalosti priemernou hodnotou 1304±288 m, čo predstavuje VO2max.kg-1 63,0±3,9 ml.kg-1.min-1. Z individuálneho hľadiska bola u jedného útočníka zistená významne vyššia úroveň a u jedného významne nižšia úroveň akceleračnej rýchlosti v porovnaní s priemernou úrovňou hráčov súboru. U jedného bola zistená nižšia úroveň explozívnej sily dolných končatín v porovnaní s priemernou úrovňou hráčov súboru. U jedného útočníka bola zaznamenaná významne vyššia a u jedného významne nižšia úroveň špeciálnej vytrvalosti v porovnaní s priemernou úrovňou hráčov súboru.
Keywords: Male; Efficiency; Slovakia; speciální vytrvalost; Slovenská republika; fotbal; Adult; dolní končetina; Biomechanical Phenomena; útočník; dospělí; mužské pohlaví; svalová síla; Lower Extremity; Muscle Strength; biomechanika; výkonnost; lidé; Humans; explozivní síla dolních končetin; Soccer; akcelerační rychlost