Jak ve sportu pomáha představivost? - Kavková, Veronika; Malůš, Marek; Taušová, Jitka; Válková, Hana (Studia Sportiva, 2013)
Příspěvek pojednává o možnostech využití představivosti (imaginace) ve sportu v rámci zlepšování výkonnosti psychologickými prostředky. Tato mentální technika je často využívána sportovci ke zlepšení jejich sportovního výkonu. Jako intervenční techniku ji využívají pro své svěřence sportovní psychologové a v poslední době i trenéři. Tréninkový plán imaginace v rámci sportovní psychologické přípravy je v zahraničí široce rozpracován. Technikou imaginace se v oblasti psychologie sportu zabývá stále více výzkumníků. Její podstatou je vytváření co nejkvalitnějších a nejživějších představ o úspěšném vykonání toho, co chceme na svém výkonu zlepšit. Příspěvek se zabývá teoretickými aspekty procesu imaginace, jeho charakteristikou, členěním a podrobnými aspekty využití u sportovní populace.
Keywords: mentální trénink; lidé; Efficiency; psychologie sportu; představivost; fantazie; výkonnost; Fantasy; Imagination; vizualizace; Sports; Psychology, Sports; Stress, Psychological; sporty; imaginace; psychický stres; Humans