Domácí porody - Langrová, Petra; Vrublová, Yvetta (Ošetřovatelský výzkum a praxe založená na důkazech, 2013)
V minulém roce jsme byli svědkem řešení problematiky kompetencí porodních asistentek ministerskou komisí pro porodnictví Ministerstva zdravotnictví České republiky. Tato komise měla za úkol najít konsenzus mezi lékaři a porodními asistentkami. Bohužel toto setkání nepřineslo žádný posun v českém porodnictví. Také plánované zrušené specializace v porodní asistenci Komunitní péče v porodní asistenci nevede ke zvýšení odborné erudice porodních asistentek. Příspěvek se zabývá problematikou publikovaných argumentů vztahujících se k domácím porodům jak v zahraničí, tak v České republice. Byly prohledány databáze Science direct, JSTOR, SpringerLink, Whiley library, Cinahl, Medline. Výběr byl proveden od roku 2008 – 2012 s klíčovým slovem: homebirth. Celkem bylo nalezeno devatenáct studií z různých zemí – Švédska, Austrálie, Velké Británie, Norska, Iránu, Spojených států amerických. Z českých odborníků se této problematice věnovaly příspěvky časopisu české gynekologické a porodnické společnosti Česká gynekologie. Z publikovaných odborných příspěvků vyplývá vysoké riziko domácích porodů, které musí být eliminováno možností okamžitého převozu ženy do zdravotnického zařízení.
Keywords: ženské pohlaví; dospělí; Databases as Topic; metaanalýza jako téma; Female; Adult; lidé; Humans; databáze jako téma; Risk Assessment; hodnocení rizik; porod doma; Home Childbirth; Meta-Analysis as Topic