Problematika etiky v profesionálním chování sester v péči o psychiatrické pacienty - Tošnarová, Hana (Ošetřovatelský výzkum a praxe založená na důkazech, 2013)
Problematika etiky v profesionálním chování sester v péči o psychiatrické pacienty Etika a profesionalita sester nejen v psychiatrii je velice aktuální téma. V letech 2005 – 2011 proběhl v Psychiatrické léčebně Bohnice v Praze kvalitativní výzkum zaměřen na profesionalitu psychiatrických sester v souvislosti s problematikou etiky. Výzkumu se zúčastnilo 94 respondentů. Jako metoda šetření byly použity polostrukturované rozhovory, které byly analyzovány pomocí vícestupňového kódování. Z výsledku studie vyplývá, že sestry se v rámci psychiatrického ošetřovatelství potýkají s etickými problémy v oblasti nedostatku soukromí pacientů, zachování lidské důstojnosti, bezpečnosti a poskytování informací. Projevy etického přístupu sester k pacientům jsou zahrnuty právě v profesionálním chování. Profesionální chování je ovlivňováno vzděláním, osobnostními předpoklady, managementem a organizační kulturou dané organizace. Za profesionála lze považovat zkušenou sestru, způsobilou pracovat bez odborného dohledu, vykazující cit pro psychiatrii, která má teoretické znalosti a praktické dovednosti, kladné vlastnosti a decentní vzhled. Na základě výsledků výzkumu lze konstatovat, že profesionalitu sester je možné ovlivňovat ve vzdělávání sester, včetně kultivace osobnosti budoucích sester a na úrovni managementu.
Keywords: rozhovory jako téma; Ethics, Nursing; Nurse-Patient Relations; ošetřovatelská etika; ošetřovatelství v psychiatrii; Psychiatric Nursing; důstojnost lidského života; lidé; Interviews as Topic; Nurses; Ethics, Professional; Privacy; Personhood; profesionální etika; vztahy mezi ošetřovatelkou a pacientem; zdravotní sestry; soukromí; Humans