Smrt jako paradigma - konstatování smrti a určení okamžiku smrti - Vondráček, Jan; Drábková, Jarmila (Referátový výběr z anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, 2012)
Smrt je medicí nsko - právní téma a problém. Je společně s pojmem život jedince zařazena na nejvyšší stupeň hierarchie lidských hodnot; je vnímána jako jednoznačné vymezení vůči člověku jako neopakovatelnému jedinci. V České republice ji konstatuje pouze lékař. Pokud je př ítomen, při ukončení neodkladné resuscitace uvede do zdravotnické dokumentace přesně i okamžik smrti. Urgentní a intenzivní medicína svými technickými možnostmi okamžik smrti do určité míry ovládá - rozvolnila jeho klasickou podobu. Patofyziologie, neurolo gie, neodkladná resuscitace, přání autonomního pacienta vtiskly smrti různé aspekty. Okamžik smrti při srdeční zástavě povýšily medicínsky na proces, který je možno výběrově zvrátit. Jednoznačné vymezení smrti určuje nicméně lékařská věda v souladu s legis lativním zněním a lékařskou etikou.
Keywords: Diagnostic Errors; Medicine; lidé; Brain Death; Death; Jurisprudence; mozková smrt; spoluúčast při sebevraždě; lékařství; smrt; Suicide, Assisted; právní vědy; chybná diagnóza; Humans